zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мечтите помагат на мозъка да работи ефективно



Мечтите помагат на мозъка да работи ефективно

25 май 2009, здраве.bg

Човешкият мозък работи много по-активно, когато мечтаем, твърдят учени от университета на Британска Колумбия.

“Когато човек мечтае, мозъчната дейност се засилва и то в различни области, но особено в зоната, свързана с разрешаването на сложните проблеми”, твърдят канадските специалисти, цитирани от Ройтерс.

Въпреки че много хора асоциират мечтателността с невниманието и мързела, според невролозите, мечтите помагат на мозъка да функционира по-добре и да решава по-бързо поставените задачи, отколкото когато просто сме съсредоточени върху един или друг проблем.

С помощта на компютърна томография учените са установили, че мечтите са едно от важните несъзнателни състояния на мозъка, когато отвличаме вниманието си от непосредствените задачи и по-сериозните проблеми: “Мечтите могат да заемат 1/3 от времето за бодърстване през нашия живот. Те способстват за познавателното самоусъвършенстване”.

Преди да излязат резултатите от канадското изследване, в медицината преобладаваше мнението, че мечтите са резултат от елементарната психическа дейност на мозъка и те активизират префронталната кора, задната кора и областите около темето и слепоочията.

“Сега вече може да се твърди, че мечтите са свързани с високото ниво на сложните проблеми в мозъка и ангажират и други части на мозъка”, твърдят специалистите и подчертават още един интересен факт: “при мечтателите двете мозъчни мрежи работят паралелно: човек може да не е съсредоточен върху четенето на книга или слушането на лекция, но “витаейки в мечтите” неговият мозък може усилено да работи в търсене на по-добри решения на жизнено важни въпроси”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.