zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 навика, които наистина вредят на здравето



6 навика, които наистина вредят на здравето

какво да направим у дома, за да намалим риска от разпространение на инфекции и други болести.

здраве.bg

... така апетитно изглеждащите почернели черти.

Ограничаването на готвенето навън на барбекюто, използването на тънко фолио или поставянето предварително в микровълнова печка са само част от предпазните мерки срещу приема на посочените вредни вещества.

Ако все пак решите да печете месо на грил, увийте го в ситно надупчено фолио - за да изтече мазнината и същевременно тя да няма пряк контакт с месото. Освен това добре е да използвате месо с малко мазнини.

5. Отварянето на прозорците

В хубавото време при първа възможност ние отваряме прозорците на стаята - за да влезе свеж въздух. Но това може да е и нездравословно решение – ако се има предвид комбинацията на сезонните алергии и замърсения въздух в големите градове.

Климатикът е добро решение, ако въздухът навън е замърсен. Всички съвременни климатици имат филтър, който задържа вредните прахови частици и пречиства преминаващия въздух. Например полените и плесенните спори ще бъдат филтрирани и отстранени при циркулацията на въздуха през климатика.

Но подобно на прахосмукачките тези филтри могат да спират само най-едрите частици. Ето защо напоследък все по-често се предлагат климатици със специални филтри, които премахват и по-дребни частици, при това доста ефективно.

Според специалистите, те оправдават по-високата си цена. Най-новите изследвания доказват, че дишането на пречистен въздух удължава човешкия живот с около 5 месеца.

6. Стоенето пред телевизора

Застояването пред телевизора вече се е превърнало в задължително развлечение за голяма част от хората. Но това е един от най-нездравословните навици, особено ако междувременно похапваме нещо – обикновено висококалорично.

Наднорменото тегло е рисков фактор за множество заболявания:
• сърдечно-съдови,
• диабет,
• ракови,
• артрити и др.

Ето защо далеч по-добре за здравето е да изключите телевизора, да оставите опаковката чипс и да излезете навън, за да се разходите.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.