zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

РНК стои в основата на живота!?



РНК стои в основата на живота!?

18 май 2009, здраве.bg

Главната загадка за науката все още е въпросът как е възникнал животът на Земята. Учени от университета на Манчестър, Великобритания” са провели експеримент, който може да се окаже големия научен пробив, защото показва как преди около 4 милиарда години може да са възникнали най-първите самовъзпроизвеждащи се молекули, пише в. “Индипендънт” (The Independent).

Джон Сазърланд и неговите колеги буквално от нищо се синтезирали два от четирите елемента на самовъзпроизвеждата се молекула на РНК, която според тях би могла да е така дълго търсения източник на живота. Според учените, фактът, че те са успели да възпроизведат два елемента от молекулата свидетелства за това, че е възможно да се създаде и самата молекула.

“Молекулите на РНК и ДНК са способни да носят и предават информацията от поколение на поколение, но строежът на РНК е много по-прост. Ето защо още преди 40 години учените са имали основания да смятат, че в суровите условия на Земята тя лесно е можела да бъде синтезирана”, твърдят британските изследователи.

Опитвайки се да обяснят как се е зародил животът на земята, години наред учените са се опитвали да формулират теорията за появата на първата самопроизвеждаща се молекула.
Една от първите и може би най-широко познатата е концепцията за т.нар. първичен бульон, в който първите молекули са се смесвали под въздействието на ултравиолетовите лъчи и електрическите бури. С времето тези молекули са образували комбинации, от които са се получили химичните елементи, необходими за съществуването на живия организъм - кислород, въглерод, водород и азот. Тогава учените са предположили, че РНК са предшествали протеините.

През 1980 г. Томас Чех и Сидни Олтман са открили, че РНК може да изпълнява функцията на катализатор, който да ускорява химичните реакции без самата тя да се променя. Днес повечето учени са на мнение, че в зората на Земята е съществувал “светът на РНК”, от който е възникнал животът в неговите съвременни форми.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.