zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Херпесът: 9 чести заблуди



Херпесът: 9 чести заблуди

Вирусът на херпеса е налице при 95% от хората, но се проявява само при около 20% от тях.

здраве.bg

Проявите на херпеса се увеличават особено през т.нар. междинни годишни времена – есента и пролетта. От медицинска гледна точка това е обяснимо явление, но се оказва, че средностатистическият пациент не знае достатъчно за херпеса.

За това заболяване е писал още Херодот, като именно той му е дал сегашното му название (от гръцката дума herpein – пълзя) поради специфичността на раните, които се „разпълзяват” в различни посоки.

Въпреки че медицината е напреднала много в знанията си за заболяването и как то може да бъде лекувано, все още сред хората са широко разпространени множество заблуди.

Заблуда №1 - херпесът не е заразен

Точно обратното! Херпесът се предава по въздушно-капков (при кихане, кашляне, разговор), при контакт (целувка, използване на общо червило) и по полов път.

Възможно е и заразяване на детето от майката по време на раждането - при преминаването му през родовите пътища. Най-често това се случва, ако майката се е заразила с генитален херпес през третото тримесечие от бременността. В нейния организъм не успяват да се изработят антитела, които тя да предаде на детето, т.е. при увреждания в плацентата, то може да се зарази в утробния си период на развитие (затова и този херпес се нарича вроден).

Заблуда №2 - херпесът е проява на простуда

Не. Херпесът е самостоятелно заболяване, което се предопределя от вирусът на херпеса. Най-често той се активизира при преохлаждане, стрес, преумора, изостряне на хронични заболявания или понижаване на общия имунитет.

Заблуда №3 - ако се е появил обрив по устните, простудата изчезва

Обривът всъщност означава, че прекараната респираторна инфекция е отслабила имунитета, а това дава възможност на вируса на херпеса да започне да действа активно.

Заблуда №4 - ако обривът е минал, херпесът е излекуван

За съжаление, засега не е възможно да се премахне вирусът от организма. Той остава в човека през целия му живот и може да бъде накаран само да пребивава в „спящо” състояние....

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.