zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мелатонинът



здраве.bg

Той е естествен хормон, произвеждан в човешкото тяло от епифизата - малка жлеза с вътрешна секреция, разположена вътре в мозъка, която има отношение към реакциите на организма спрямо светлина и тъмнина). Когато слънцето се скрие, тази жлеза “влиза в действие” и започва да произвежда по-голямо количество мелатонин – организмът “се подготвя за сън”.

Звучи изненадващо, но науката открива съществуването и ролята на мелатонина едва през 1958 г. Първият установен факт е, че децата произвеждат по-голямо количество от хормона и то намалява с напредването на възрастта.

Освен към биологичния часовник (чрез генериране на т.нар. циркадни ритми, т.е. ежедневни биоритми), мелатонинът има отношение и към синхронизиране производството на хормони, които имат значение за репродуктивните способности и храносмилането.

Най-често приемането на допълнително количество от хормона се препоръчва при проблеми със заспиването и съня, както и при хора, чиято работа е свързана с много пътуване – два проблема, характерни за съвременния начин на живот. За разлика от повечето “хапчета за сън” мелатонинът не се натрупва в организма.

Той действа и като антиоксидант, т.е. елиминира вредните за клетката свободни радикали. Много последни изследвания показват положителното му влияние върху забавяне развитието на различни сърдечносъдови, ракови и други заболявания.

Също така, при комбиниране с някои противоракови медикаменти, има пряко действие при унищожаване на злокачествените клетки.

Други проучвания предполагат позитивна роля на мелатонина при намаляване увреждането на нервните структури – процес, свързан с болестта на Алцхаймер и на Паркинсон, както и за понижаване на високото кръвно налягане – оттук и намаляване на вероятността от инфаркт или инсулт.

Приемането на допълнително количество от хормона има отношение и към забавяне на процесите и заболяванията в организма, свързани с процеса на остаряването като например сърдечно-съдовите заболявания и катарактата (старческото перде).

Ниски...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    деца    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.