zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кариеризмът е пагубен за психикатаКариеризмът е пагубен за психиката

здраве.bg

Прекаленият стремеж за успех в кариера има своя висока цена – нервните клетки умират по-бързо, смятат учени от университета “Уоруик” във Великобритания, които са анкетирали повече от 5 хиляди души, издигнали се през последните 5 години в служебното си положение.

Обобщените резултати показват, че психичното здраве на хората, получили значимо повишение, е осезаемо по-лошо, а поради натоварването си на работното си място те по-рядко осъзнават проблема и не търсят специализирана помощ.

“При нарастване на отговорността, човек е подложен на по-голям стрес, поясняват изследователите Крис Бойс и Андрю Овалд. Те обръщат внимание на факта, че за периода от 1991 до 2005 г. са били проведени около 1000 теста, които не показват никакви признаци за подобряване на здравето на служителите след тяхното повишаване: “А преди се смяташе, че колкото по-висока е заеманата длъжност, толкова по-добре се чувства човек – както физически, така и психически”.

В същото време ново изследване, проведено от финландски учени, показва, че продължително дългият работен ден повишава риска от нервни разстройства. “Умствените способности на хората, които работят повече от 55 часа седмично, са по-ниски в сравнение с техните колеги, които се трудят по-малко. Освен това при първите по-често възникват проблеми с краткотрайната памет”, допълват учените, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.