zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Свинският грип: 5-те най-важни причини да не изпадаме в паника



Свинският грип: 5-те най-важни причини да не изпадаме в паника

Броят на заболелите може и да нараства, но все още е малък в сравнение с други вирусни заболявания.

29 април 2009, здраве.bg

Специалистите, които се борят със свинския грип, имат нелека задача – от една страна те трябва да информират света за потенциалната заплаха, за да се предпазят хората, а от друга страна трябва да се справят със страха, породен от неясни и в крайна сметка може да се окаже несъществуващи опастности.

Малкото докладвани в петък случаи в САЩ се увеличиха до стотици на брой, а Световната здравна организация повиши нивото на опасност от пандемия в понеделник. Това накара много хора за пръв път по-сериозно да се замислят. За съжаление, както винаги в такава ситуация, не липсват и спекулациите.

По-долу ви предлагаме няколко причини, дефинирани от специалисти в интурвю за ABC News, защо още е твърде рано да се правят генерални изводи и дори предварителни оценки какво може да се случи:

Причина 1: Малък брой заразени

„Все още са шепа случаи. Свинският грип се разпространява, но е все още много рано да се притесняваме” заявява д-р Мартин Блейзър, шеф на медицинската катедра към Нюйоркския университет Langone Medical Center.

Той твърди, че в повечето случаи свинският грип се проявява като обикновен грип, а това се случва постоянно, всяка година.

Въпреки че д-р Блейзър очаква броят на случаите в световен мащаб да нарастне тази седмица (заради времето, необходимо за лабораторното потвърждаване на диагнозата на част от случаите), хората не трябва да забравят големия брой на световното население.

До понеделник включително са потвърдени 42 случая в САЩ – страна, в която живеят повече от 300 милиона души. Без съмнение специалистите очакват бройката да се потвърди, както и да се установят случаи на заболяването и извън Америка.

И все пак какъвто и да се окаже броят, ако той нараства със сегашните темпове, цифрата ще звучи несериозно малка, особено спрямо броя хора, които заболяват всеки ден от други инфекциозни болести.

Причина 2: Колко опасен може да е свинският грип

Специалистите по правило (и този случай не прави изключение) изказват своите...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    грипът А/H1N1    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.