zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Метаболизмът ни зависи и от вида храна



Метаболизмът ни зависи и от вида храна

Всеки организъм изразходва енергията по различен начин.

здраве.bg

При хората с наднормено тегло винаги идва време, когато натрупаните килограми оказват все по-силно влияние върху външния вид и върху дейността на различни органи.

В борбата за поддържане на нормално тегло и изтощителните диети и т.нар. разтоварващи дни се оказват ефективни само за кратко.
Защо е така? На този въпрос са се опитали да отговорят учени от Американския институт по хранене и наднормено тегло.

Резултатите от тяхното продължително и широко проучване потвърждават изказаното вече от много диетолози мнение, че тайната на добрата фигура е в балансираната обмяна на веществата. Липсата на такъв баланс може да доведе както до тегло над нормата, така и до прекалена слабост.

Основният проблем при диетолозите да дадат универсален съвет за начина на хранене идва от индивидуалните особености на всеки организъм. Всеки човек усвоява хранителните вещества по различен начин и съответно изразходва така натрупаната енергия.

При по-бавно усвояване разходът на енергия е по-малък, а именно неизразходените калории са причина теглото на човек да се увеличава, дори ако не се е хранил обилно.

Специалистите съветват в такъв случай в храната да преобладават малки количества въглехидрати и повече бързи за преработване белтъци (птиче месо, риба). Други подходящи за такъв тип хора храни са соевите продукти, тези, които съдържат много фибри (моркови, цвекло, зле, краставици) и различните млечни производни, но с по-ниска масленост.

Хората, чийто организъм има ускорена обмяна на веществата, съответно “изгарят” по-бързо енергията. Според учените това се дължи на по-високо ниво на адреналина и хормона на щитовидната жлеза в организма.
Такъв тип хора могат да си позволят да ядат повече мазнини и въглехидрати, но не е препоръчително да употребяват често цитрусови плодове.

Идеални за тях са различните видове меса (най-вече птичето, червеното, дивечът), рибата, мазнините от животински произход, както и плодовете и зеленчуците с високо съдържание на калций...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.