zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 храни, които могат да се окажат опасни



8 храни, които могат да се окажат опасни

Минималната температура за приготвяне на говеждо и свинско месо трябва да е над 70 градуса.

Съвременните храни нерядко ни подвеждат.

здраве.bg

Всяка храна, произведена със съмнителни “допълнения” или съхранявана при неподходящи условия, може да се окаже изключително опасна. Именно за да намали риска за здравето и живота на потребителите, американското Управление по санитарен контрол върху качеството на хранителните продукти и медикаментите (FDA) публикува списък на най-рискованите продукти.

8. Фъстъци

През миналата година в САЩ се разрази истински скандал - 9 души починаха, а около 700 попаднаха в болница след консумация на заразено със салмонела фъстъчено масло. Разследването установи, че отровни могат да бъдат и други продукти, за приготвянето на които са били използвани некачествени печени фъстъци - започвайки с шоколадовите пасти и бисквити и завършвайки с мюслито и готовите закуски.

7. Зелени зеленчуци

В салатата от марули или в добавянето към храната на копър и магназо, разбира се, няма нищо лошо. Бъдете обаче внимателни - върху техните листа често се развиват бактерии, които понякога остават живи дори след измиването им. От Управлението препоръчват зеленчуците и плодовете да се мият потопени в съд с вода, а след това допълнително да ги измивате с ръце под струята.

6. Яйца

Ако човек е здрав, може да яде иска яйца (отговарящи, разбира се, на санитарните норми). Но детският организъм, който е с по-слаб имунитет, може да се окаже свръхчувствителен към патогените. Само сваряването на белтъка и жълтъка до “твърдо” състояние гарантира безопасността на продукта.

5. Месо

Температурната обработка е задължителна за всички видове месо, за да гарантира, че в месото няма вредни бактерии. Минималната температура за приготвяне на говеждо и свинско месо е 70-75 градуса.

Друга важно мярка за безопасност е правилното размразяване. Месото не трябва да се оставя в мивката (за половин ден), както обичат да правят много домакини. Ако нямате микровълнова печка с функция за размразяване, преместете месото от фризера в хладилника 24 часа преди неговото приготвяне. Да се...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.