zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пролетта: на диета с чиста съвест



Пролетта: на диета с чиста съвест

За пролетта повечето диетолози препоръчват употребата на много плодове и зеленчуци.

Изборът на диета за отслабване трябва да е особено внимателен през този сезон.

здраве.bg

... самата поява на тази диета и до днес споровете около нея продължават. Привържениците й са на мнение, че еволюцията е заложила у хората нужда от различно съотношение на отделните хранителни групи. Така едни имат нужда от повече храна, богата на белтъчини (т.е. месо), други – най-вече от храна с растителен произход, а останалите – от смесено хранене.

Противниците на тази диета привеждат доста убедителни доказателства, че няма никаква връзка между кръвната група и храненето. Някои обаче наистина успяват да отслабнат с помощта на тази диета. Но положителният резултат може би се дължи на ограничаването от определен тип храни. Разбира се, това може да се окаже нож с две остриета.

Кремълска диета

Популярна и извън Русия, това е ниско въглехидратна диета, която далеч не е безопасна. Под пълна забрана попадат всички плодове и зеленчуци за сметка на месото и рибата. Целта е организмът, лишен от приема на въглехидрати, да произвежда енергия, като изгаря запасите си от мазнини.

Доста хора успяват да отслабнат чрез тази диета, но нейното спазване е сравнително сложно - съществува сложна система за преброяване на точките, описани в специална таблица с продуктите.

Освен това липсата на плодове и зеленчуци в храненето води до образуването на високо токсични вещества, които натоварват черния дроб и бъбреците. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че организмът ще страда от недостиг на витамини и минерали.

Разделно хранене

Тоди тип диета е на над 100 години, все още не е изгубила своята актуалност и популярност, но са налице доста научни доказателства за опасностите, които крие. На пръв поглед всичко е пределно просто - не трябва да се употребяват едновременно два еднотипни продукта, например богати на белтъчини, а също така белтъчини с мазнини, мазнини с въглехидрати, захар със скорбяла.

Този подход към храненето е максимално отдалечен от смесеното хранене...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.