zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3000 крачки на ден са достатъчни за добро здраве3000 крачки на ден са достатъчни за добро здраве

23 март 2009, здраве.bg

За всички, които не са любители на фитнеса и екстремните физически натоварвания, по 100 крачки на ден в продължение на половин час са достатъчни, за да запазят доброто си здраве. Такова е мнението на американски учени от Университета на Калифорния в Сан Диего.

Целта на изследването е била, според думите на самите изследователи, да се разрешат споровете за това какво трябва да бъде всекидневно физическото натоварване, необходимо за поддържането на здравето.

Оказва се, че за да поддържат добрата си физическа форма мъжете трябва да ходят по половин час всеки ден, като правят по 95-102 крачки в минута, а жените - 91-115 крачки.

Учените съветват тези показатели да се постигат постепенно. Според тях, трябва да се започне с 1000 крачки за 10 минути, а след това плавно да се увеличават до 3000 за половин час.

“Физическото натоварване е неразделна част от здравословния начин на живот, а бързото ходене е идеалният начин да се научим на движение”, смята Хари О`Донован, специалист в областта на спортната медицина, цитиран от Ройтерс.

Същевременно специалистите предупреждават, че 100 крачки в минута са едно доста разумно натоварване за здравия човек. Докато хората, страдащи от определени здравословни проблеми (например затлъстяване) трябва да си изберат свой ритъм на ходене, съгласуват с техния лекар.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.