zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Папиломите – хигиената е най-добрата профилактикаПапиломите – хигиената е най-добрата профилактика

здраве.bg

... по-лесно “пропуска” вирусите (в това число и папиломите.
• При децата - редовно проверявайте тяхната кожа за появата на нещо съмнително.
• Задължително научете детето си да спазва правилата за лична хигиена. В детската градина и училище предаването на папилома-вирусите е много по-лесно отколкото в сравнително изолирана среда.

Ако брадавиците вече са се появили, те трябва да се отстранят. Тяхното премахване или изгарянето им (с различни киселини) е свързано с лека болка, но оставя следи върху кожата. Можете да се възползвате от по-модерния метод - изгаряне на брадавиците с диатермичен ток (диатермокоагулация), при което се въвежда обезболяващо средство - новокаин. Добри резултати дава и криотерапията (горене с течен азот). Всички тези процедури следва да се провеждат от квалифициран лекар.

При изгаряне с азот памучният апликатор се потопява в течния азот и се притиска към повърхността, само на точното място. Усеща се леко парене. След 5-6 секунди брадавицата побелява и става по-плътна. След 1-2 минути на нейното място остава розово петно, което изчезва след една седмица. Ако образуванието е голямо и плътно, процедурата трябва да се повтори няколко пъти.

При наличието на брадавици народната медицина съветва всеки ден те да се натъркват със суров чесън или отвара от пелин, млечка или змийско мляко. Медицината допуска подобен подход, но той трябва да продължи до изчезването на папиломата. Ако след най-много 3 седмици няма положителен резултат, трябва да се обърнете за съвет към лекар.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    хигиена    
 

more news

 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.