zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетите – ефектът на платото



Диетите – ефектът на платото

В много случаи въпреки драстичните ограничения ефект от диетата за отслабване няма.

Защо спазваме всички правила на диетата за отслабване, а въпреки това...

здраве.bg

... се разграждат толкова бързо.

Когато въглехидратите свършат, техните запаси могат да се попълнят само с храна. Организмът включва сигнал за глад, но ние мъжествено го “потушаваме” и тогава се забавя обмяната на веществата.

Причина №5: психични предпоставки

Най-разпространените и типични са липсата на значим мотив, недоверие към избрания метод за отслабване и неправилна оценка на получения резултат.

• Мотивът - мисълта е материална, т.е. ако знаем точно защо искаме да отслабнем, самата ни потребност ще стимулира мускулния тонус като активизира хормоните в тялото ни.

• Убедеността в метода - по подобен начин действа например убеждението, че сме на прав път. Ако вярваме, че избраната диета е ефективна, настроението ни ще бъде по-добро, тонусът – по-висок, съответно резултатът - по-добър.

• Оценката на резултата - той само по себе си може да стимулира обмяната на веществата, но само ако сме доволни от него. Например човек за една седмица отслабва с 500 г и това го радва. Настроението се повишава, а след него се увеличава активността на хормоните, които разграждат мазнините. Разходът на енергия расте. И обратното – ако отслабването с половин килограм не ни носи удовлетворение, ще възникнат съмнения, ще се понижат настроението, тонусът и в крайна сметка разходът на енергия.

Според повечето диетолози намаляване на теглото с 1/2 кг на седмица е наистина добър резултат - постепенното отслабване дава максимален оздравителен ефект, а и продължителен резултат.

Как да излезете от “капана”:

• Намерете си убедителен мотив.
• Не прибягвайте към диета, ако няма да промените нищо друго. Отслабването никога не е “само диета”. Ако смятате, че само тя ще свърши работа, по-добре изобщо не започвайте.
• Наспивайте се добре.
• Хранете се правилно, т.е. по-често, увеличете количеството на белтъчините и сложните въглехидрати и ограничете сладките и мазни продукти.
• Не се претоварвайте физически. За повечето хора са оптимални натоварванията със средна...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.