zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как цветовете влияят на здравето



Как цветовете влияят на здравето

или нещо повече за палитрата на Люшер.

здраве.bg

Замисляли ли сте се защо един човек си купува дрехи в светли тонове, а друг – в тъмни? Защо ви е неприятно да се намирате в стая с червени тапети, а се чувствате много по-добре в помещение със сини стени?
Всъщност тези предпочитания не са случайни. Науката е доказала, че обкръжаващите ни цветове влияят на нашето настроение и здраве.

Преди повече от половин век швейцарският психолог Люшер е разработил метод на цветова диагностика, който го е направил световноизвестен. Чрез него може да се определи душевното състояние на човека в определен момент. Тестът е много прост – трябва да се подредят на принципа “харесва ми – не ми харесва” осем квадрата с различен цвят, от най-приятния до най-отблъскващия.

Четирите основни цвята в палитрата определят характера на човека: тъмносин, синьозелен, оранжево-червен и светложълт, а четирите допълнителни цвята (черен, сив, кафяв и виолетов) дават информация за състоянието в момента на изследването.

Лечението с цветове (хромотерапията) днес е доста популярно. За влиянието на цвета върху организма и нервната система има няколко доказани факти – например че червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята – успокоява и охлажда.

Според психолозите, ако човек се е уморил от един цвят, той подсъзнателно търси допир с противоположния. И това води до промяна в състоянието му. Така червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а синият – на емоционалното.

Виолетовият цвят увеличава интелектуалната активност, но той може да е и доста опасен – прекаляването с него води до депресивно състояние. Затова не се препоръчва и боядисването на големи повърхности у дома с него, особено в детската стая – психиката на детето е прекалено крехка.

Наблюдения показват, че тъмносиният цвят понижава кръвното налягане, облекчава болките. Той оказва и положително влияние върху гръбначния стълб и благодарение на неговия обезболяващ ефект се прилага при лечението на мигрена, удари и...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.