zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вредите от работата в офисВредите от работата в офис

6 аргумента защо да работим в офис не е полезно за здравето.

здраве.bg

Да се работи в офис е вредно за здравето, твърдят финландски учени, цитирани от изданието Prevention, и привеждат няколко аргумента за това:

Офисните помещения по правило се отопляват/охлаждат и вентилират чрез климатични системи, които, особено при лоша поддръжка, стават източник на различни инфекциозни заболявания. Особено опасна е легионелата – причинител на опасен вид пневмония.

Столовете в офиса рядко се избират според индивидуалните особености, което рязко покачва риска от остеохондроза и трайни нарушения в осанката.

Голямото количество електроника в малко пространство създава ефекта на т.нар. електрически смог – електромагнитни лъчения, които влияят негативно на здравето.

На един квадратен сантиметър от клавиатурата има средно 500 болестотворни микроби, докато на същата площ от бюрото те са далеч по-малко – около 10.

Липсата на достатъчно работно пространство за всеки работещ и преумората водят до поява на хроничен стрес и чувство на потиснатост.

И на последно място, полу на шега добавят учените, дори и парите, с които ни плащат, са не по-малко вредни – доказано е, че по тях има изключително много микроби, а и ние толкова рядко ги харчим за нещо, полезно за здравето.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.