zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вярата в Бог е от полза в критични ситуацииВярата в Бог е от полза в критични ситуации

Вярата намалява последствията от стреса върху способността да реагираме адекватно.

5 март 2009, здраве.bg

Вярата в Бог помага да се намали напрежението и последиците от излагането на стрес. Такова е становището на международен екип от психолози, изследвали начинът, по който мозъкът на вярващите и на атеистите реагира в различни ситуации.

“При вярващите в Бог активността на онази част от главния мозък, която е отговорна за моделиране на поведението при критична ситуация, е значително по-малка. За този отдел на мозъка може да се мисли като за своеобразна аларма, която се задейства при допусната грешка или несигурност”, твърди ръководителят на изследването проф. Майкъл Инцлихт от Университета на Торонто, Канада, “Вярващите допускат по-малко грешки, по-бързо успяват да се поучат от тях без да изпадат в безизходица”.

Групата учени от канадския университет и Университета на Йорк, Великобритания, все пак уточняват, че напрежението, което възниква в критична ситуация, е “нож с две остриета”, т.е. понякога то е от полза за мобилизирането на човека по преодоляване на критичната ситуация.

“В конкретния случай става дума обаче за негативния ефект от това напрежение, което в прекомерно количество води до силен страх и парализиране на способността за правилна реакция. А при атеистите достигането до такава фаза се оказва много по-лесно и бързо”, коментира още проф. Инцлихт, цитиран от изданието Psychological Science.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.