zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо побеляваме



Защо побеляваме

здраве.bg

Въпреки разпространеното мнение, че побелялата коса е признак за мъдрост, тя всъщност няма нищо общо с промяната в цвета на косата с напредването на възрастта, убедени са американски учени.

Това побеляване е предизвикано от натрупването на водороден пероксид поради износването на фоликулите на косъма, а пероксидът блокира нормалния синтез на меланина – природния пигмент на косата.

“Всички клетки на косата произвеждат миниатюрни частици водороден прекис и колкото повече остаряваме, толкова по-голямо е количеството на произведеното вещество. По този начин косата се обезцветява отвътре и става сива, а след това напълно бяла”, твърдят учените, цитирани от Ройтерс.

Те са изследвали клетъчната култура на фоликулите на косъма и са установили, че натрупването на водороден прекис е предизвикано от намаляването на количеството фермент, способстващ за разпада на водородния прекис до вода и кислород: “Фоликулите не могат да възстановят вредите, причинени от водородния прекис поради ниските нива на ферментите (MSR A и B), които по принцип изпълняват тази функция”.

Освен това високото съдържание на водороден прекис и ниските концентрации на важните ферменти възпрепятстват формирането на фермента тирозиназа, който регулира производството на меланин във фоликулите на косъма. Именно меланинът е отговорен за цвета на косата, цвета на кожата и очите.

Според учените, че аналогични процеси вероятно са основна причина и за кожното заболяване витилиго.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.