zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цигарите се отказват най-лесно с... пари



Цигарите се отказват най-лесно с... пари

27 февруари 2009, здраве.bg

Пушачите отказват най-лесно цигарите, ако за това им платят, сочат резултатите от анкета, проведена от университета на щата Пенсилвания.

В експеримента, проведен от учените, са взели участие около 900 сътрудника на американската компания “Дженерал Електрик” от 85 американски града. Половината от тях са били само запознати с конкретните вреди от пушенето, докато на останалите са били предложени парични премии. За съгласието си да участва в експеримента всеки е получил по 100 долара. Още 250 долара са получили тези, които са издържали 6 месеца без цигари. А с главната награда – 400 долара се наградили участниците, които в продължение на 1 година не са изпушили нито една цигара.

“Резултатите ни показват, че само 5% от хората , които са отказвали цигарите “безвъзмездно” са се отказали трайно от никотиновата зависимост. При тези, които са се борили с вредния навик срещу прилична сума, ефектът е 3 пъти по-висок – 15%”, коментират учените, цитирани от Ройтерс.

“Мотивационните програми с нисък бюджет рядко имат забележим ефект, който да оправдае тяхното провеждане”, заявява Кевин Уолп, ръководител на проекта.

Самата компания “Дженерал електрик” е доволна от постигнатите резултати. През 2010 г. компанията планира да отдели 50 милиона долара, за да направи аналогично предложение на всички свои служители-пушачи.

“Това не е благотворителност - ръководството на компанията е убедено че сътрудниците ще боледуват по-рядко, а производителността на труда ще се увеличи”, коментират решението си от фирмата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.