zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

При главоболие децата подражават на родителите си



При главоболие децата подражават на родителите си

здраве.bg

Медицината вече разполага с достатъчно доказателства, че мигрената е частично наследствена болест. Според статистиката, при 44% от пациентите от този проблем е страдал единият от техните родители, а при 69% - и двамата.

Ново изследване, проведено от американски учени показва, че много от страдащите от мигрена си създават същите навици, каквито имат и техните родители със този проблем, като в 3/4 от случаите майката е давала “лошия пример”.

Според резултатите от изследването, цитирани от Би Би Си:
- 59% от болните си лягат в леглото, за да облекчат страданието;
- 57% използват традиционни лекарства, за да се лекуват;
- 8% се опитват да не обръщат внимание на признаците на болестта;
- 3% се лекуват с домашни средства.

“Оказва се, че повечето хора приемат модела на поведение на своите родители - предпочитат да останат в леглото и да си купят някакво лекарство без рецепта. Ако майката, страдаща от пристъпи на мигрена, обикновено “търпи и се усмихва”, децата ще се научат да се държат по аналогичен начин”, твърдят учените.

До скоро сред специалистите преобладаваше мнението, че детето, страдащо от мигрена, е малко подвижно, докачливо и твърде чувствително. Но напоследък все повече наблюдения показват, че това мнение е погрешно.

Мигрената може да се срещне при всички деца – екстроверти, интроверти, спокойни и темпераментни. Доказано е, че децата в състояние на стрес са по-склонни към поява на мигрена. Затова и родителите, които искат детето им да постига винаги максимални успехи в учението, избират му специално училище, независимо колко далеч от дома, го подлагат на стрес и увеличават в пъти риска от появата на мигренозно главоболие.

Според друга хипотеза, мигрената е резултат от потискане на емоциите и начин, по който организмът се освобождава от сдържания гняв, страх и враждебност. Привържениците на това схващане обикновено защитават тезата си с доказателството, че много деца и възрастни, страдащи от мигрена, изпитват облекчение след психотерапевтичните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.