zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Планирането на второ дете



Планирането на второ дете

Оптималната разлика между децата е 5-6 години.

Съобразявайте го с възрастта на първото.

ТЯ.bg

... сестричката.

Установено е, че при разлика от 5-6 години у децата в семейството, много по-малко възникват конфликти на интересите. На едното дете му е нужна майчината гръд, а на другото вече – игра с татко на футбол или ако е момиче – само започва да си играе на майка, да храни куклата си, да я къпе и облича. За по-голямото дете се появява нова роля – то вече не е само син или дъщеря, внук или внучка, а също брат или сестра.

Докато майката е заета с новороденото, бащата може да играе важна роля за първото дете – да пазаруват заедно, да се съветва с него. Така съпричастността към семейните ангажименти ще накара по-голямото дете да се почувства по-важно и по този начин по-лесно да се примири с появата на бебето.

Разбира се, да твърдим че разликата във възрастта, за която говорим, сама по себе си е предпоставка за семейна идилия, не е правилно. Децата в семейството винаги са съперници. В началото те се борят за родителската любов, а когато пораснат и станат пълноправни членове на обществото – за обществено признание. Ревността и съперничеството за родителската любов не могат да изчезнат съвсем – това би противоречило на човешката природа. Но негативните последици, при разлика от 5-6 години, ще бъдат сведени до минимум.

В заключение да кажем, че ако вече в семейството ви има деца с малка разлика във възрастта и в тази връзка имате куп проблеми, не се отчайвайте – има способи, с помощта на които може да понижите напрежението. Преди всичко, майката не трябва да се притеснява да говори на първото дете за своята любов, да го дарява с ласки и да му говори с нежен глас. Не очаквайте, че изведнъж ще се справите с мъчителната ситуация и проявете търпение и последователност.
Вашето дете не е демон. Не е и ангел. То просто страда по загубената еднолична позиция в семейството.

ТЯ

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    9 месеца    секс и здраве    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.