zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Планирането на второ дете



Планирането на второ дете

Оптималната разлика между децата е 5-6 години.

Съобразявайте го с възрастта на първото.

ТЯ.bg

... преобладават хладните и мрачни тонове.

Когато мама най-после се появява, тя вече не му принадлежи безрезервно. Тя вече дели вниманието и грижите си между двете деца. Това предизвиква остро чувство на ревност у по-голямото дете. Родителите, по принцип, разбират причината за тези чувства, но са в пълно неведение какво да правят в тези случаи.

Нека средството за овладяване на ситуацията да бъде вашето знание и разбиране на случващото се – това ще осмисли постъпките ви и ще придаде увереност за правилността на действията ви.
И така – има периоди в живота на детето, когато то е най-уязвимо в това отношение. Децата до 3-годишна възраст, например, особено остро усещат връзката си с майката. В този период детето се нуждае от подкрепа, ласки и грижи. Може без преувеличение да се каже, че родителите за него са всичко, целия свят.

След третата година детето вече започва да вижда себе си като отделен човек от окръжаващия го свят. Най-характерният признак за това е местоимението “Аз” в речника на детето. Задачата на възрастните в този период е да укрепят вярата на детето в себе си и да не подтискат стремежа му към самостоятелност. Не го отпъждайте, когато то неумело се опитва да ви помогне да измиете чиниите или да избършете пода.

Ако в този период родителите се окажат на висота, то след 2-3 години детето вече няма да е толкова зависимо - преди всичко от майка си - и ще е много по-добре подготвено за появата на братче или сестриче. Интересите му вече няма да се ограничават само с дома – то ще има приятели, с които ще играе навън или ще се подготвя за училище.

Така стигаме до най-главното: каква е оптималната разлика между децата. Тази разлика включва в себе си периода на младенчеството, ранна детска възраст, предучилищна възраст и училищна. Разликата от 5-6 години е оптималната за поява на второто дете в семейството. В тази възраст детето е вече в училищна възраст, разбира добре всичко, може да бъде подготвено предварително за появата на братчето или сестричката.

Установено...

 
 
Още по темите:
деца    9 месеца    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.