zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не самите пари, а харченето им ни правят щастливи



Не самите пари, а харченето им ни правят щастливи

12 февруари 2009, здраве.bg

Трупането на житейски опит чрез покупките, а не самите материални ценности, доставят радост на хората, твърдят психолози от университета на Калифорния в Сан Франциско.

“Самото харчене на пари – например като купуваме билети за театър или си поръчваме храна в ресторанта повишава самочувствието ни и ни прави по-доволни от живота, тъй като по този начин се удовлетворяват т.нар. потребности на социалната жизнеспособност, т.е. усещането за това, че сме живи”, обясняват своето заключение учените, цитирани от Ройтерс.

Коментарите на участниците в експеримента показват, че за повечето хора, независимо от техния доход или от количеството на покупките, този опит им е доставил радост и самочувствие, като при това щастливите спомени са се запазили дълго време.

Затова и според проф. Райън Хоуъл, оглавяващ научния екип, ръководна роля за формирането на щастието играят не самите пари, а житейският опит от харченето им, който доставя на хората най-голямо удовлетворение.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.