zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените все повече се превръщат в “ябълки” с “бирен корем”Жените все повече се превръщат в “ябълки” с “бирен корем”

здраве.bg

Специалисти от Националния форум по проблемите на затлъстяването на нацията във Великобритания, провел ежегодната си конференция в началото на седмицата, твърдят, че традиционната женска фигура с формата на круша, при която теглото се натрупва на задните части и бедрата, се среща все по-рядко. Жените се превръщат в “ябълки” с “бирен корем” – черта, която е характерна за мъжете с наднормено тегло.

Президентът на форума Ян Кембъл заявява, че много фактори, включително страстта на индустриалния свят по личните автомобили, са виновни за тази трансформация, като на риск са подложени дори тинейджърките, предупреждава The Independent. “Известно е, че женската фигура има формата на круша и това не предизвиква опасения, касаещи здравето”, казва той. “Ние обаче все по-често срещаме жени, чиито фигури приемат формата на ябълка. Това вече създава сериозна заплаха за тяхното здраве.”

Фигурата обикновено се определя от това, къде се натрупва мазнината. До скоро повечето жени са попадали в категорията “круша”, при която мазнините се натрупват под талията – на задните части и бедрата. При “ябълките” бедрата са сравнително слаби, задните части – плоски, но коремът е изпъкнал. Може би повечето жени смятат дебелите бедра и задни части за наказание, но тази година учени от Копенхаген са установили, че жените с форма “круша” са по-здрави от жените -“ябълки”.

Причината е в това, че мазнините, отлагащи се на бедрата, вероятно произвеждат адипонектин - субстанция на мастните клетки, която има отношение към снижаването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Мазнините в областта на корема обикновено се отлагат по-дълбоко. Те попадат непосредствено в черния дроб, отделяйки мастни киселини, хормони и фибри директно в кръвта.

Специалистите от форума твърдят, че обиколката на талията се явява основен индикатор за надебеляването. Например, у жените с талия по-голяма от 81 см се повишава опасността от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Същевременно, намаляването на талията с...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.