zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Може ли наистина да се умре от страх?



Може ли наистина да се умре от страх?

11 февруари 2009, здраве.bg

Медицинската практика показва, че в екстремни ситуации хората действително могат да умрат от “разрив на сърцето”. Годините, слабите съдове, организмът, отслабнал от болестите, са едни от най-сериозните рискови фактори. Но от стрес може да се умре на всякаква възраст, а понякога това може да се случи и с напълно здравите хора.

Смъртта, причинена от силен страх, е напълно възможна, смятат специалистите, а като причина за подобен изход сочат реакцията на организма към стреса.

Под влиянието на страха, също както е и при животните, възниква т.нар. рефлекс за “бягство” (или “сражение”). Именно той осигурява оцеляването в различни екстремни условия.

За него са характерни
• учестеното сърцебиене,
• засилването на кръвния ток в мускулите,
• разширяването на зениците,
• отслабването на способността към усвояване на храната (както се казва в такива случаи, на тялото не му е до ядене).

Целият организъм започва да работи с повишена интензивност. В този момент дори и най-слабият човек получава такъв прилив на енергия, че може да развие невероятна за него скорост или да даде значителен отпор на противник, забележимо по-силен от него.

Признак, че такива способности са нещо обичайно и те са заложени от еволюцията е и фактът, че ако в такъв момент предприемем нещо, то не нанася никаква вреда на нашето здраве.

В доста случаи обаче човешката психика забранява действието - човек се старае да потисне стреса. Докато гените го подтикват към действие – за да се предпази.

За привеждането на организма в такова състояние на “бойна готовност” е отговорен адреналинът, който бързо се разпространява и въздейства на нервната система. Но в големи количества той е вреден за организма и може да увреди основните вътрешни органи - сърце, бели дробове, черен дроб.

Най-често причината за “смърт от страх” е нарушение в работата на сърцето, към което първо се насочва произведеният адреналин. Под неговото въздействие в клетките проникват калиеви йони, които на свой ред заставят...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.