zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гените определят и броя на приятелите!?



Гените определят и броя на приятелите!?

10 февруари 2009, здраве.bg

Общителните хора много по-бързо осъществяват и разширяват приятелските си контакти, те изпъкват във всяка една компания и не срещат трудности в общуването си за разлика от “трудните”, консервативни и доста мнителни хора, които рядко могат да се похвалят с повече от 1-2 (но затова пък истински добри) приятели.

Според Николас Христакис (Харвадския университет) и Джеймс Фаулер (Калофорнийския университет) това поведение е предопределено от генотипа и еволюцията.

Двамата учени са известни в научните среди с изследванията си за причините за пристрастието на човека към цигарите, поглъщането на голямо количество храна и усещанията, които създават щастието.

Този път те са се заели с въпроса за приятелството, като за целта са събрали и сравнили данни за повече от 1000 еднояйчни близнаци, чийто генотип е идентичен, защото те се развиват от една оплодена яйцеклетка. При разнояйчните близнаци, които се развиват при едновременното оплождане на две или няколко яйцеклетки генотипът е сходен само наполовина – не повече, отколкото при отделните братя и сестри.

“Кръгът на запознанства на вашите приятели зависи от вашия генотип”, твърдят учените, цитирани от Ройтерс, “Да предположим, че някои хора имат 4 приятели, които се познават, други също имат 4 приятели, които не се познават. Т.е. от гена на един човек зависи дали ще се познават други двама. Естественият подбор определя не само фактори като съпротивляемостта на организма към студа, но и общителността на човека, с когото се запознаваме”.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.