zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Успешен брак – здраво сърце



Успешен брак – здраво сърце

Дълготрайните връзки предпазват от сърдечни заболявания, сочи изследване.

9 февруари 2009, здраве.bg

Успешният брак, също както и продължителната, заредена с положителни емоции връзка ще ви помогнат да живеете по-дълго. Така твърдят американски учени след 13-годишно изследване, проведено сред хора на средна възраст.

Според изнесените данни, жените и мъжете, които имат трайна и успешна връзка, са със значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, предизвикани както от биологични, така и от психични фактори.

Линда Гало от Университета на Сан Диего, Калифорния и учени от Университет ан Питсбърг, Пенсилвания в продължение на 13 години са следили за евентуалното наличие на рискови фактори за сърдечни заболявания сред няколко хиляди доброволци на възраст между 42 и 50 г. Периодично те са тествали кръвта им, измервали са теглото и височината им и са следили за наличието на вредни навици като пушене и прекомерна употреба на алкохол. Едновременно с това е било следено и тяхното психично здраве – евентуалното наличие на свръхвъзбуда и депресии, устойчивост на стрес – все фактори, увеличаващи вероятността от поява на сърдечно-съдово заболяване.

Участниците в наблюденията са попълвали всяка година и въпросник за това как оценяват своя живот с партньора си – колко време и как прекарват с него/нея, как оценяват разбирателството си по отношение на финансови въпроси, близост на интереси, темперамент и секс.

“Успешният брак, както и равностойното на него трайно съжителство, безспорно са важен фактор, който намалява риска за сърцето”, твърдят авторите на изследването, цитирани от Ройтерс, “Бракът, освен всичко останало, е и начин човек да се чувства пълноценна част от обществото – да носи своите отговорности и да изпитва удоволствие от общуването. С това той предпазва от социална изолация и спомага за по-доброто здраве”.

Освен това учените правят извода, че жените са по-податливи на неуспехите в съжителството си със своя партньор и тези провали се отразяват повече и върху физическото и върху психичното им здраве, дори в една сравнително успешна връзка.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.