zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленият чай е полезен при настинка, черният повишава кръвнотоЗеленият чай е полезен при настинка, черният повишава кръвното

здраве.bg

Много хора предпочитат черния чай. Всъщност тези, които познават технологията на преработката му, знаят, че първоначално той е зелен, но по време на ферментирането почернява, като постепенно преминава през жълтия и червения цвят (именно тези видове чай се наричат “императорски”).

При този процес обаче чаят постепенно изгубва значителна част от полезните си вещества – почти 10 пъти се намалява съдържанието в него на витамин С и значително се понижава количеството на антиоксидантите биофлавоноиди.

За да бъде чаят максимално полезен, водата, с която той се приготвя, трябва да бъде филтрирана. Тогава тя е мека и по-добре абсорбира полезните вещества.

Черният чай е полезен при ниско кръвно, защото съдържащият се в него кофеин заставя сърцето да работи по-силно, а съдовата слабост отминава.
Той е и проверено средство, помагащо при гадене - благодарение на голямото количество дъбилни вещества, които успокояват лигавицата на стомаха и премахват спазмите.

Но черният чай има редица свойства, които го правят неподходящ за някои хора. Алкалоидите в него повишават очното налягане и затова той е противопоказен за болните от глаукома.

Поради влиянието му върху артериалното налягане той не се препоръчва на страдащите от хипертония.

Тъй като черният чай сгъстява кръвта, той може да забави кръвния ток във варикозно разширените вени, както и да изостри артрита. Ето защо той не се препоръчва при варикоза и атеросклероза.

Не трябва да се злоупотребява с употребата на черен чай и по време на бременност.

Зеленият чай е един от най-добрите източници на антиоксиданти – веществата извеждащи токсините и възпрепятстващи образуването на нови. Благодарение на тях той се препоръчва при всички видове инфекциозни заболявания, а също и за профилактика на атеросклерозата и онкологичните заболявания.

Богат на витамини С, А, В, В1, В2, В15, зеленият чай е и прекрасно средство срещу авитаминоза, типична особено за зимата. А съдържащият се в него витамин...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.