zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарта е сред причините за стареене на мозъка



Захарта е сред причините за стареене на мозъка

20 януари 2009, здраве.bg

Повишаването на нивото на захарта в кръвта е нормален признак на процеса на стареене, при който се засяга работата на хипокампа – тази част от мозъка, която е отговорна за обучението и паметта.

Според данните от нови изследване, именно повишените нива на глюкоза в кръвта са свързани с т.нар. когнитивна дисфункция в напреднала възраст.

“Регулирането на това вещество в организма би позволило да се предотвратят възрастовите проблеми, свързани с понижаването на паметта”, смятат провелите изследването специалисти, цитирани от Би Би Си, като цитират и данните от свои колеги-невролози, според които физическите упражнения стабилизират концентрацията на глюкозата и съответно подобряват работата на мозъка.

Изследването, проведено от учени от Колумбийския университет в САЩ), показва, че физическата активност укрепва тази част от главния мозък, която се асоциира със стареенето за сметка на контролирането на захарта в кръвта.

Известно е, че увреждането на хипокампа способства за развитието на болестта на Алцхаймер и други познавателни проблеми.
Лекарите са убедени, че поддържането на оптимално ниво на глюкоза в кръвта и редовните физически упражнения могат ефективно да предотвратят когнитивните разстройства и да поддържат мозъчната дейност в напреднала възраст.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.