zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мийте по-често ръцете си със сапун



Мийте по-често ръцете си със сапун

здраве.bg

Честото и внимателно измиване на ръцете със сапун е първата и най-важна препоръка за профилактика на грип, настинка и всички инфекциозни заболявания.

Поддържането на необходимата хигиена на ръцете е един от най-елементарните и ефективни начини, за да избегнете заразяване с грип, настинка и други подобни заболявания, тъй като повечето от инфекциите попадат в организма именно чрез контакт с ръцете, съветват лекари от Държавния университет на щата Пенсилвания (Penn State University).

Освен от вирусите на грипа и настинките, миенето на ръцете може да ви предпази от заразяване с такива бактерии като салмонела и E.coli.

“Всеки ден ние докосваме предмети, покрити с различни микроби: бутоните в асансьора, дръжките на вратите, компютърната клавиатура, телефонната слушалка... Вредните микроорганизми попадат върху ръцете ни, а оттам в очите, носа или устата. Много от инфекциите на горните дихателни пътища се развиват именно поради недостатъчната хигиена на ръцете”, твърдят американските учени, цитирани от АМИ-ТАСС.

Епидемиолозите съветват още да се следи особено за чистотата на ръцете през работния ден и задължително преди всяко хранене: “Ръцете трябва да се измиват след всяко посещаване на тоалетната, при контакт с болен, смяна на памперсите на малкото дете, докосване на животно, изхвърляне на боклук, след всяко кихане, подсмъркване и кашляне”.

За да бъде максимално ефективно, миенето трябва да става с топла вода, да бъде енергично и да продължава между 15 до 30 секунди.
Специалистите препоръчват още да се използва антибактериален сапун и дезинфектиращ гел срещу инфекции, който убива около 99% от бактериите.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.