zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вреди ли ни козметиката



Вреди ли ни козметиката

...или 6 мита за рака.

здраве.bg

Вреди ли ни козметиката - различните дезодоранти, кремове? Могат ли някои от тях макар и в по-далечно бъдеще да се окаже, че са дори смъртоносни, например като причиняват рак? Днес подобни твърдения се срещат нерядко и дори все по-често. Но всъщност има ли нещо рационално и доказано в тях!? Изследвания се правят, но достатъчно ли са доказателствата от тях - в едната или другата посока...

1. Пестицидите
Митът: Пестицидите, както и шпрейовете срещу паразити причиняват рак.

Какво е доказано: Терминът пестициди всъщност включва две добре познати ни основни категории – хербициди и инсектициди. Те могат да се открият от една страна в предлаганите на пазара шпрейове срещу различни инсекти, а от друга – в селскостопанската продукция.

По отношение на първите е доказано, че могат да бъдат опасни за здравето, но само ако не се спазват инструкциите за прилагането им и предпазните мерки, описани на етикета.

Едва ли в днешно време може да се намерят зеленчуци и плодове, отгледани по “стандартния” масов начин, а без употребата на пестициди. И според най-новите изследвания малките количества химикали, които могат да се открият в селскостопанските продукти нямат отношение към риска от раково заболяване. Въпреки това в момента се изследва предположението, че тези химикали действат подобно на естрогена в тялото, а както е известно повишените нива на естроген се асоциират с увеличения риск от рак на гърдата.

Ако имате притеснения: Винаги измивайте добре плодовете и зеленчуците. Ако искате пълна гаранция за липса на пестициди, купувайте органични продукти. За да попаднат в тази категория тези продукти трябва да са отгледани без употребата на всякакви химични торове и да произхождат от материал, в който няма намеса на генното инженерство.

2. Дезодорантите и антиперспирантите
Митът: Опасни вещества от тези козметични продукти проникват през кожата. А тъй като се употребяват най-вече на подмишниците, тяхната близост до гръдния...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.