zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът ускорява половото съзряване при момичетата



Независимо от конкретните причини, негативните резултати са налице.

9 февруари 2006, здраве.bg

Днес момичетата достигат полова зрялост 18 месеца по-рано, отколкото техните майки, и 2 г. по-рано от бабите си. В момента средната възраст на първата менструация е малко над 10 г., твърди американско проучване, ръководено от психологът Ерик Сигмън.

При изследването за участвали семейства с три поколения представителки на женския пол – дъщери на 16-20 г., майки – на 40-50 г. и баби – на 65-75 г.

Една от теориите за по-ранното съзряване на жените го обяснява с по-голямото количество лептин – хормон, изработван от човешкия организъм. Тъй като по статистика всяко следващо поколение е с по-голямо тегло, това увеличава запасите на тялото от различни вещества, включително и лептин.

За това допринасят също по-застоялия начин на живот на съвременното поколение и честото хранене с продукти, съдържащи повече калории, твърди екипът на д-р Сигмън.

Друга теория, предложена от екипа като обяснение, е свързана с наличието на повече стрес в съвременния начин на живот. Според учените, липсата на сигурност в заобикалящата среда сработва заложения от природата механизъм, според който гените трябва да бъдат предадени на следващото поколение колкото е възможно по-рано. Съответно намалява възрастта, на която момичетата достигат полова зрялост.

Ранното съзряване се отразява неблагоприятно на емоционалното състояние, смятат специалистите, тъй като физическата зрялост изпреварва психическата. Затова и все по-често при такива момичета се наблюдава емоционално неадекватни реакции – те често водят до депресии и различни зависимости – цигари, алкохол, наркотици, твърди Ерик Сигмън.

Друг “страничен” резултат от ранната полова зрялост при момичетата е и порасналия брой ранни бременности, отчитан от статистиката във всички развити страни.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.