zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Оптимизмът е още един начин да живеем по-дългоОптимизмът е още един начин да живеем по-дълго

Положителното отношение към живота като цяло добавя години към него.

здраве.bg

Ако искате да удължите живота си, на първо място научете се да бъдете оптимисти, съветват американски учени от известната клиника “Мейо”. Те са установили, че оптимистично настроените към живота хора не само водят по-интересен и изпълнен с различни позитивни събития начин на живот, но и боледуват по-рядко.

“Оказва се, че от нагласата на човека и неговото отношение към обкръжаващия го свят пряко зависи способността на неговата имунна система да се противопоставя на различните заболявания”, смятат американските учени.

Вярата/религията пък може да добави към живота още 7 години, твърдят специалисти от университета на щата Айова. Тяхно изследване показва, че ако веднъж седмично човек посещава църковна служба, това се отразява позитивно на продължителността на живот. “Църковните ритуали могат донякъде да бъдат заменени от индивидуалната медитация и в този случай човек може да добави към живота си още 3 години”, допълват учените, цитирани от Би Би Си.

Други изследвания доказват, че активната мисловна дейност, която включва четене на вестници, посещение на музеи, слушане на радио, решаване на кръстословици, работа (но не игра!) в Интернет също увеличава продължителността на живот – с до 7 години. При такъв начин на живот наполовина се намалява и опасността от развитието на болестта на Алцхаймер в преклонна възраст.

Активният сексуален живот пък ще прибави 4 години, а красивата гледка от прозореца – 2 години. Ако се грижите за домашен любимец, това също ще ви помогне да удължите живота си с 2 години. А редовният следобеден сън, който не продължава повече от 30 минути, ще ви дари допълнително с още 1 година, се твърди в статия, публикувана в британския вестник “Дейли мейл”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.