zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хъркането способства за изгарянето на мазнините



Хъркането способства за изгарянето на мазнините

22 декември 2008, здраве.bg

Хората, които хъркат, изгарят повече калории, отколкото тези, които спят спокойно, смятат американски изследователи от университета на Калифорния в Сан Диего, цитирани от Би Би Си.

Те са изследвали 212 пациенти, страдащи от хъркане и други разстройства на съня в това число и слийп апное (временно спиране на дишането по време на сън) и са открили, че хъркащите хора по време на сън изгарят около 2000 калории.

Тези, които не хъркат, по време на нощния си сън, изгарят средно 1626 калории. Енергийните загуби по време на сън могат да бъдат свързани с реакцията на нервната система предизвикана от хъркането и другите разстройства, смятат учените. В същото време хъркането може да бъде и причина за наднормено тегло.

„Разстройствата в дишането водят до появата на умора през деня, а следователно и до ограничаване на физическата активност. Освен това те могат да променят количеството на употребяваната от организма енергия”, пояснява Ерик Джи Кезириън, ръководител на изследването.

От силно хъркане страдат най-често мъжете, възрастните, хората с наднормено тегло и пушачите, подчертават специалистите.

Предишни изследвания показват, че хъркането може да бъде проблем и за някои хора, които в детството си са се грижили за домашни любимци.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.