zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хъркането способства за изгарянето на мазнинитеХъркането способства за изгарянето на мазнините

22 декември 2008, здраве.bg

Хората, които хъркат, изгарят повече калории, отколкото тези, които спят спокойно, смятат американски изследователи от университета на Калифорния в Сан Диего, цитирани от Би Би Си.

Те са изследвали 212 пациенти, страдащи от хъркане и други разстройства на съня в това число и слийп апное (временно спиране на дишането по време на сън) и са открили, че хъркащите хора по време на сън изгарят около 2000 калории.

Тези, които не хъркат, по време на нощния си сън, изгарят средно 1626 калории. Енергийните загуби по време на сън могат да бъдат свързани с реакцията на нервната система предизвикана от хъркането и другите разстройства, смятат учените. В същото време хъркането може да бъде и причина за наднормено тегло.

„Разстройствата в дишането водят до появата на умора през деня, а следователно и до ограничаване на физическата активност. Освен това те могат да променят количеството на употребяваната от организма енергия”, пояснява Ерик Джи Кезириън, ръководител на изследването.

От силно хъркане страдат най-често мъжете, възрастните, хората с наднормено тегло и пушачите, подчертават специалистите.

Предишни изследвания показват, че хъркането може да бъде проблем и за някои хора, които в детството си са се грижили за домашни любимци.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.