zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха „течни кости”Създадоха „течни кости”

20 декември 2008, здраве.bg

Нов химичен състав, напомнящ по своя вид на паста за зъби, може да се използва за възстановяване и заместване на костната тъкан.

Новият разтвор, наречен образно „течни кости”, се въвежда в увредения участък чрез инжектиране. Там той изсъхва и създава субстанция, която по своята здравина и свойства е идентична с истинските кости.

Според създателите на новото изобретение – учени от Великобритания, тази технология може да спомага не само за възстановяване на костната тъкан, но и за доставянето на стволови клетки в определена част от тялото.

„Инжектираните кости са първата завършена система за доставяне на стволови клетки, химически разтвор и хормони на растежа за създаването на материал, способен да замени истинските кости”, твърди Робин Куирк, фармацевт в университета на Нотингам, цитиран от Би Би Си.

Според него, тази нова технология ще намали зависимостта на хората от сложните операции по костно протезиране, които като правило са сложни за лекарите, струват скъпо и предизвикват редица проблеми у пациентите.

Новата технология позволява още да се избегне счупването на отслабналите кости и да се защитят съседните тъкани. Специалистите отбелязват, че след втвърдяването на изкуствената кост, материалът образува еднородна среда, която притежава същата топлопроводимост като истинските кости, следователно температурният баланс в организма не се нарушава и инжектирането не предизвика разрушаване на клетките, разположени в непосредствена близост.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.