zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 заблуди за здравето



6 заблуди за здравето

Диетите съвсем не са по-полезни от редовните физически упражнения

...или защо понякога вярваме в неща, които са толкова погрешни.

здраве.bg

Разбира се - въпросите за здравето вълнуват в една или друга степен всички. Статистиката все пак сочи, че мъжете започват да обръщат внимание на това в по-късна възраст отколкото жените. Като всяка популярна тема и тази е съпътствана от много мнения, придобили популярност въпреки че нямат нищо общо с истината. Шест от тях са:

1. Диетите са по-ефективни, отколкото физическата активност

В последно време все повече се говори, че диетите са по-ефективни, отколкото физическите упражнения. Но физическата активност влияе положително на обменните процеси и помага за изгарянето на излишните калории, а това от своя страна спомага за регулирането на теглото.
В основата на диетите винаги стоя някакво ограничение на приема на хранителни вещества, които са необходими на организма. Освен това диетета дава положителни резултати, докато се спазва. След нейното прекратяване най-често се възвръща предишната телесна маса.
Ето защо е по-добре да ядем всичко, което ни се иска, и да правим редовни физически упражнения.

2. Бронхитът е усложнение след грип

Прието е да се смята, че бронхитът възниква като усложнение след грип или друго остро респираторно вирусно заболяване (ОРВИ). Но бронхитът може да се предизвика не само от вирусите, но и от бактериите, които попадат в организма по различен път. При много хора това заболяване е реакция на замърсената околна среда, изгорелите газове и т.н. Често в тези случаи бронхитът се бърка с астмата.

3. Детето не бива да боледува

Всъщност в този смисъл детето... трябва да боледува. Повечето инфекциозни заболявания при децата протичат относително леко и в резултат на това то си изработва имунитет към причинителя.
Някои „грижовни” майки дори специално оставят децата си да играят с болните им приятели, за да се заразят и изкарат по-рано заушка или варицела. Разбира се, това е напълно излишно, но и не трябва да се преживява твърде много по повод на това, че детето ви се е разболяло - нека я преболедува докато е малко....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.