zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безплатно изследване на дишането от 19.11. в 25 града



Безплатно изследване на дишането от 19.11. в 25 града

Стартира национална кампания за профилактика на ХОББ.

19 ноември 2008, здраве.bg

19 ноември е Световния ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). По този повод Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, със съдействието на ГлаксоСмитКлайн стартират Национална кампания за профилактика на ХОББ с безплатно изследване на дишането. От днес над 40 центъра в 25 града у нас ще се включат в кампанията, която ще продължи един месец.

На гореща линия 0700 10 105 (на цената на един градски разговор от цялата страна) всеки работен ден между 10:00 и 17:00 часа желаещите могат да получат допълнителна информация за здравните заведения и датите, на които ще се извършва безплатното изследване на дишането в отделните райони на страната. На телефонната линия медицинските консултанти ще определят нивото на риска от развитие на ХОББ на всеки обадил се. Рисковите пациенти ще бъдат насочвани към кабинетите за безплатно изследване на дишането.

ХОББ е сред най-разпространените хронични заболявания при хората над 45 години и една от водещите причини за смъртност. Въпреки това, болестта често остава неразпозната и хората приемат първоначалните симптоми – например т.нар. “пушаческа кашлица”, за нормални. Целта на кампанията е да повиши информираността на обществото за ХОББ и да подобри разпознаваемостта на симптомите, за да може пациентите да получат навременна диагноза и възможност за живот без усложнения на болестта.

Кампанията, с продължителност един месец, ще се проведе в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Варна, Велинград, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Добрич, Монтана, Пазарджик, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Раковски, Русе, Самоков, Свищов, Сливен, София, Стара Загора, Ямбол.

ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест) е заболяване, което засяга както белите дробове, така и целия организъм и често води до преждевременна смърт. Основните симптоми на ХОББ са хронична кашлица (и по конкретно – кашлица с отделяне на храчки за повече от три месеца годишно в продължение...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.