zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Животът се е появил точно преди 1,9 млрд. години



Животът се е появил точно преди 1,9 млрд. години

10 ноември 2008, здраве.bg

Учени за пръв път успяха да посочат точния период, в който се е зародила съвременната форма на живот. Това според техните изчисления е станало преди 1,9 милиарда години. При това процесът е бил едновременен и представлява качествен скок, който никога повече не се е повторил, съобщава АМИ-ТАСС.

Специалисти от Университета “Ръджърс”, щата Ню Джърси, са достигнали до този извод, след като са изследвали хлоропласта – части от растения, съдържащи хлорофил, в който протича фотосинтеза. Науката отдавна е установила, че без хлоропласта, който позволява превръщането на слънчевата светлина в енергия, сегашната форма на живот на планетата би бил невъзможна.

Изненадващ, според учените, е фактът, че в различните растения гените на хлорофила са еднакви, т.е. водят към един предшественик и той се е появил преди 1,9 милиарда години под формата на особен организъм, комбиниращ в себе си свойствата на амеба и бактерия (известна като цианобактерия).

Именно от този микроорганизъм се е оказал способен да “преработва” слънчевата светлина и дал началото на съвременния живот.

В съвременната наука се счита, че животът е възникнал преди около 4,5 милиарда години. 1 милиард години по-късно са се появили първите примитивни бактерии, а цианобактериите, способни да улавят слънчевата светлина и да преработват вода, са се появили преди 2,2 милиарда години.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.