zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарствата: няколко истини и заблудиЛекарствата: няколко истини и заблуди

Антидепресанти, антибиотици, хормони... Пием каквото ни кажат, но с какво е добре и ние да сме наясно.

здраве.bg

... – особено при тези жени, които имат наследствена предразположеност.

В същото време заместващата терапия премахва неблагоприятните прояви на климакса и значително подобрява състоянието на жената. Тя влияе благоприятно на паметта, настроението и възпрепятства развитието на остеопороза. При индивидуален и правилен подбор на лекарствата рискът се свежда до минимум.

Какво да направим? Направете си подробни изследвания преди да започнете приемането на хормоните. Информирайте лекаря не само за своите заболявания, но и за тези на вашите роднини. Това ще му помогне да вземе правилното решение.

4. Хормони – глюкокортикоиди

Какво се говори? Ще напълнея.

В действителност: Страхът от такива хормони като преднизолон и дексаметазон е обоснован. Те наистина стимулират апетита и повишават риска от напълняване.

Какво да направим? Ако лекарят ви е назначил тези препарати, спазвайте строга диета. Постарайте се да се откажете от мазната и сладка храна, по възможност увеличете физическото натоварване.

Какво се говори? Страхувам се от страничните ефекти.

В действителност: Тези хормони наистина могат да предизвикат най-различни странични ефекти: от рани до отоци и остеопороза. Потискането на имунитета по време на тяхното приемане повишава риска от вирусна, бактериална или гъбична инфекция.

Какво да направим? Често лечението с тези препарати е единственият изход: те способстват за бързото и значително облекчаване. Има много заболявания, при които хормоните спасяват живота или значително го удължават. Точното спазване на лекарските предписания помага да се избегнат усложненията.

Страничните ефекти могат да се намалят, ако хормоните се прилагат местно - например ако се вкарват в кухината на ставата при остеоартрит или инхалационно при астма. Тези лекарства нанасят по-малка вреда на здравето, ако се приемат сутрин.

Има и специални таблетки за намаляване на страничните ефекти. При „слаб” стомах се назначават...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.