zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вярата в Бога облекчава болката



Вярата в Бога облекчава болката

8 октомври 2008, здраве.bg

Религиозната вяра е способна да повиши нивото на търпимост към болката , смятат изследователи от Оксфордския университет.

На всеки един от доброволците - католици и същия брой атеисти учените са присъединили електроди към външната страна на дланта и са предложили да съзерцават две картини - платно на художника Сасоферато (Джовани Батиста Салви), изобразяващо Дева Мария, и картината на Леонардо да Винчи “Дамата с хермелина”.

Дева Мария е била избрана с надеждата, че тя ще предизвика у вярващите религиозни чувства, а картината на Леонардо да Винчи, която не е религиозна но и не контрастира на религиозния сюжет - за успокояващо въздействие.

В продължение на 30 минути всеки едни от участниците е съзерцавал картините, намирайки се в камера за магнигно-резонансна томография, като периодично им е бил пускан електромагнитен импулс, предизвикващ лека болка.

Резултатите от любопитното изследване показват, че католиците са чувствали с 12% по-слабо болката, когато са съзерцавали религиозния сюжет. Скенерът е регистрирал активност в дясната предна част от техния мозък - знак за наличието на невронна активност в модулирането на болката. При атеистите не е била наблюдавана подобна реакция.

“Някои от вярващите наистина са способни да намалят болезнените усещания, размишлявайки за болката в позитивен план”, твърдят британските учени, цитирани от Би Би Си.

Психологът Мигел Фариа, ръководител на научния екип, е на мнение, че аналогичен ефект по принцип може да възникне и при атеистите, ако им се предложи нещо, предизвикващо тяхното въодушевление – например снимка на техните родители.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.