zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безделието, а не движението, повишава апетита



Безделието, а не движението, повишава апетита

2 октомври 2008, здраве.bg

Смята се, че апетитът се увеличава след интензивно физическо натоварване и разходки на чист въздух. Но оказва се е тъкмо обратното - след като сте прекарали половината от деня на едно място (при това в лошо проветрения офис или у дома), шансовете за преяждане нарастват и то няколко пъти.

До този извод са стигнали американски изследователи, които в продължение на няколко седмици са наблюдавали хора, последователно променящи интензивността на своите натоварвания и са определяли количеството и хранителните качества на приеманата от тях храна.

През т.нар. “активни дни” наблюдаваните са прекарвали по 12 часа на крак, почиствайки домовете си, пазарувайки, разхождайки се с децата си и т.н. Те са почивали на всеки час по 10 минути. През “неактивните дни” участниците в експеримента са гледали телевизия и са играли на компютърни игри.

Резултатите от изследването показват, че мързелуващите са приемали повече храна (с около 17%) и въпреки това са изпитвали постоянно чувство за силен глад.

Според учените, този факт си има своето психологическо обяснение: “Когато е зает, човек няма време да мисли за храна, а когато бездейства – постоянно мисли за ядене”.

Към това се добавят и физиологични причини - липсата на движения може да забави в организма производството на хормоните, които предизвикват чувството на засищане, съобщава британският вестник “Дейли мейл” (Daily Mail).

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.