zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пълните хора са по-устойчиви към стреса



Пълните хора са по-устойчиви към стреса

25 септември 2008, здраве.bg

Те по-рядко реагират на стреса с учестяване на пулса и сърцебиене, отколкото хората с нормално тегло, твърдят специалисти от университета на Бирмингам, Великобритания, които са проследили реакцията на сърдечно- съдовата система на психоемоционалния стрес при повече от 1500 души.

В продължение на 5 години учените редовно са измервали пулса и кръвното наляганена участниците в изследването – в състояние на покой и под действието на стресови фактори.

„Тази категория хора, които можем да отнесем към пълните, в наблюденията показваше значимо най-малка сърдечна реакция на стреса”, заявяват британските специалисти, цитирани от Би Би Си. Според тях „способността на сърдечно-съдовата систева към по-бързо възстановяване се асоциира с по-малката склонност към напълняване”.

Изследователите смятат, че понижената активност на нервната система може също така да намали чувството за насищане и да повиши апетита.
Ако техните хипотези се потвърдят, то това може да послужи като косвено доказателство, че ниската честота на пулса може да бъде рисков фактор за затлъстяването.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.