zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фитнес за начинаещи



Фитнес за начинаещи

Прекомерните натоварвания за несвикналия организъм имат обратен на търсения ефект.

здраве.bg

Често отиваме в спортната зала без да сме наясно с това дали организмът ни е готов за планираното натоварване. Статистиката сочи, че в 7 от 10 случая начинаещите във фитнес залите нямат необходимата за сърдечно-съдовата система тренировка, за да се подложат на съответните упражнения.

За тази цел трябва първо да се направи кардиологичен тест на велоергометъра и да се определи нивото на издръжливост (ниска, средна или висока), а едва след това да се избере подходящото натоварване и темповете на тренировка.

Добрата издръжливост се предава по наследство, но тя може да се усъвършенства с различни кардиологични упражнения: бягане, ходене по пътека, ниска ударна аеробика, аквааеробика. Достатъчни са 3 тренировки по 50 минути седмично: 10 минути за загрявка, около 30 минути за основни упражнения и 10 време за успокояване на пулса. Ако заниманията са постоянни, с времето издръжливостта се подобрява, а с това и спортните възможности.

Честотата на сърдечните съкращения се контролира с помощта на пулсометър. Ако по време на тренировка тя е твърде висока, намалете темпото или прескочете някои от натоварванията.

Легнете и се отпуснете, за да премерите пулса в състояние на покой. Горната допустима граница за честотата на сърдечните съкращения се изчислява по формулата:
- за ниска издръжливост: (220 – възраст – пулс в състояние на покой) х 0,65 + пулс в състояние на покой;
- за средна издръжливост: (220 – възраст – пулс в състояние на покой) х 0,75 + пулс в състояние на покой.

Хората с наднормено тегло често имат средно ниво на издръжливост и не бива да се подлагат веднага на големи натоварвания. При показатели на артериалното налягане 160/95 мм. рт ст., т.нар. хипертоничен тип реакция на натоварването, то трябва да се ограничи до нивото за начинаещи, съветват лекарите.
След 2 месеца, когато се разделят с няколко килограма и налягането се нормализира, те могат да увеличат натоварването.

Друга опасност за несвикналия са изкълчванията....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.