zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отличниците започват, а тройкаджиите побеждават



Отличниците започват, а тройкаджиите побеждават

...или защо да си най-добър във всичко не е предпоставка да си най-успял.

здраве.bg

... смело се втурва в нови и рисковани начинания, не се страхува са излезе извън рамките на собствената си компетентност, тъй като дори не подозира колко голямо е неговото незнание. Отличникът, за разлика от него, обмисля последствията от всяка своя стъпка и ако не знае как да разреши задачата, не се залавя с нея.

Но бившият “среден” ученик смело се хвърля във “врящия котел” и... печели, а отличникът не рискува и... не пие шампанско.

Той се страхува да се залови с нова работа, защото временно ще се окаже в ролята на дилетант, а това не е приемливо за него.
Тройкаджията не се страхува, че може да “бледнее” – на него му е все едно какво си мислят за него останалите - той е свикнал с това, но пък именно то го прави социално независим.

Според психолозите, основните качества, които правят тройкаджията успял човек, са три - вътрешна независимост от мнението на другите, гъвкавост и наличието на цел.

Примерът на барон Мюнхаузен

Може ли отличникът да се промени? Да, но няма да бъде лесно. Първото, което трябва да направи, е да се погледне отстрани и да поговори със самия себе си. За тази цел е полезно да се води дневник. Препрочитайки старите си записки, опитайте се отстрани да разберете какви сте и какви искате да станете. В психологията този подход се нарича рефлексия.

По-примитивен вариант е разглеждането на старите снимки: “Ето какъв съм бил някога, не такъв като сега! Какво исках тогава? За какво мечтаех? Защо не се получи?”.

Вторият път е диалог с някого за себе си. Разбира се, препоръчително е събеседникът ви да бъде опитен психолог. Опитайте се заедно да поразмишлявате защо не сте успели да се реализирате във всичко, в което сте искали.

Третият вариант е сами да си задавате въпроси: какво в моя живот не е добре, какво ми пречи да направя това, което никога не съм правил? И накрая какво искам да направя за себе си в този живот?

Ако успеете да осъзнаете до какво може да ви доведе страхът от неуспех, ще откриете в себе си сили за пробив.(а)
...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.