zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 довода срещу рязкото отслабване



10 довода срещу рязкото отслабване

Бързото сваляне на килограми не е препоръчително, а и не дава добър резултат.

здраве.bg

За много хора отслабването и истинската им битка с наднорменото тегло заема важна част от техния живот. Таблетките, диетите, коланите за отслабване дават само временен резултат – скоро след това теглото отново се връща нагоре. Оправдано ли е обаче всичко, което правим, за да се преборим с излишните килограми, и дали вместо да решим проблема, няма да създадем други...

Ако рязко намалите теглото:

1. Ще се появи нестабилност

Човешкият организъм съдържа два вида мазнини: бели и кафяви. Кафявата мастна тъкан (тя наистина има кафяв цвят) благодарение на цитохрома (пигмент съдържащ желязо) не натрупва мазнините, а ги преработва в енергия. Количеството на кафявите мазнини е най-голямо при децата, като с напредване на възрастта намалява. При възрастните хора тези мазнини остават в областите около бъбреците и щитовидната жлеза, под мишниците и раменете и затова отслабвайки, човек рискува да изгуби техния добър топлоизолиращ ефект.

2. Ще изчезне издръжливостта

Природата е създала човешкия организъм така, че да може да натрупва мазнини, които са давали възможност в организма да се съхранява енергия като запас при недостиг на храна. В днешно време запазването на енергията изгуби своята актуалност, но за активния начин на живот тя е необходима – в мазнините са съдържа два пъти повече енергия, отколкото във въглехидратите, а освен това производните на мазнините участват в предаването на възбуждащите импулси от една нервна клетка към друга.

3. Вътрешните органи ще останат без защита

Мастната тъкан създава своеобразна защита за много органи. Т.нар. “възглавнички” защитават червата, бъбреците, нервите и съдовете от неблагоприятни външни въздействия и механични травми.

4. Ще възникнат проблеми със зачеването

Мастната тъкан активно изработва полови хормони – естрогени, както и лептин. Те изпращат сигнал на половата система, че организмът е готов за износване на дете. Освен това мастните клетки поглъщат мъжкия хормон тестостерон от...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.