zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Варикозата – при разширените вени навременното лечение е особено важноВарикозата – при разширените вени навременното лечение е особено важно

здраве.bg

Варикозното разширение на вените е хронично заболяване, което изисква сериозно лечение. Съществуват много методи на лечение, които позволяват болестта да се прекрати в самото й начало. Повечето от хората, които са потърсили своевременна помощ от специалист, са избегнали операцията и са запазили естетичния вид на краката си.

Началото на варикозното разширения на вените се проявява с отоци и тежест в краката (обикновено вечер), а също така с появата на мрежа от малки кръвоносни съдове. В поразената вена с тънка игла с вкарва специално вещество - склерозант, който залепва вената, избавя я от натрупването на кръв и нормализира кръвообращението в нея.

Сеансът се провежда за не повече от 20 минути. Необходими са 3-6 процедури с интервал 5-7 дни. Важно е след всяка процедура да се носи специален трикотаж, който трябва да се сваля преди поредното инжектиране. В навечерието на склеротерапията не трябва да се прави елилация на краката или да се използват кремове и лосиони.

Видове склеротерапия:

- Микросклеротерапия: отстранява съдовете.
- Ехосклеротерапия: “залепва” разширените вени
- Foam-form терапия: затваря достатъчно големите вени чрез въвеждане на пенообразен склерозант.

Ако не сме се справили с варикозата на ранен етап, трябва да се вземат по-сериозни мерки. Налага се да се прибегне към другия вид лечение - малоинвазивна хирургична намеса: лекарят прави малък разрез и достига до поразената вена, след което извършва манипулации, позволяващи нейното разтоварване.

Това може да се направи по няколко начина:

• Микрофлебектормия: прави се един или няколко милиметрови разрези, които след операцията се залепват с пластир. След 1-2 седмици синините изчезват.

• Кратък стрипинг :отстранява се поразеният участък от вената.

• Вътревенозна лазерна коагулация: под упойка през малък разрез с помощта на лазер се въздейства върху поразената вена.

• Ендохирургия: В тъканта се вкарва ендоскопска апаратура, която позволява точно да се определи мястото...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.