zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Химията” в секса трае две години



Място за притеснения няма – хормон “првключва” от похот към нежност.

4 февруари 2006, здраве.bg

Екип от университета в Пиза, Италия откри, че физическата химия, която прави хората сексуално атрактивни за новия им партньор, трае най-много две години. Когато партньорите преминат към фазата “стабилна връзка”, други хормони вземат превес, пише сп. Chemistry World.
Д-р Петра Бойнтън, психолог, предупреждава, че промяната в хормоните не трябва се приема като нещо негативно и хората не бива да мислят, че, ако вземат хормонални препарати, ще подържат първоначалната страст.
Италианските учени са изследвали нивото на хормоните, наречени неутрофини в кръвта на доброволци. Нивата на тези химически агенти са били много по-високи при двойките, които са били в ранния етап на романса. Тестостеронът също е бил увеличен при “поразените” от любовта жени, докато при мъжете е бил със занижено ниво.
При хората, които са били с партньора си между една и две години, тези т.нар.”любовни молекули” липсвали, въпреки че връзката им била оцеляла.
За сметка на това учените открили, че “похотливите” молекули били заменени от хормона на “гушкането” - окситоцин, при двойките, които били заедно от няколко години.
Донатела Маразати, ръководител на изследването казва: “Ако влюбените се кълнат, че чувствата им ще са вечни, хормоните разказват друга история.”
Както здраве.bg вече писа, и друг италиански учен стига до подобно заключение. Енцо Емануеле от университета в Палия, е открил, че нивата на химическия агент, наричан “фактор на растежа на нервите” (NGF), се увеличават с интензивността на романса. След година, най-много две, нивата на NGF обаче се редуцират до нормалното. (а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.