zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 причини да обичаме секса



5 причини да обичаме секса

здраве.bg

Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и несъмнени ползи за здравето ни. Ако това “лекарство” се използва правилно, то може да ви избави от безсънието и различни болежки, да подобрите общото здравословно състояние на своя организъм и според някои изследвания дори да забавите процеса на стареене.

Предлагаме ви 5 основателни причини да обичате (и практикувате!) секса независимо от възрастта си:

1. С ужас откривате по лицето си все повече признаци на стареене.

При редовен секс в организма се увеличава количеството на важния за жените колаген, който, както и известно, прави кожата да изглежда по-гладка и еластична. А изработващият се по време на секс прогестерон избавя лицето от пъпки. Според американски изследователи, двойките, които правят секс поне 3 пъти седмично, след 30-годишна възраст изглеждат с 2-3 години по-млади от останалите си връстници.

2. Страдате от безсъние.

Сигурно всеки знае колко сладко се заспива след секс, довел до оргазъм. Това се дължи на повишеното ниво на хормона окситоцин, който има силно успокояващ ефект и играе ролята на добро естествено сънотворно.

3. Постоянно ви боли нещо.

Резултатите от редица изследвания сочат, че сексът помага да се намали и дори да изчезне усещането за болка. Преди оргазъм в кръвта на човека се изхвърля окситоцин и под неговото влияние се образуват болкоуспокояващите ендорфини – естествени аналози на морфина. При жените сексът способства и за производството на естрогени, които пък потискат болките, свързани с предменструалния синдром.

4. Често страдате от вирусни заболявания.

Доказано е, че сексът укрепва имунитета. Хората, които редовно правят секс, имат в кръвта си с 30% повече антитела. Затова сексуално активните по-рядко боледуват от грип, настинки и други инфекциозни заболявания.
Що се отнася до другите видове заболявания, предаващи си по полов път, при използване на съответните предпазни средства и добра хигиена те не представляват опасност.

5. Паметта...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.