zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието ни пази здравиЩастието ни пази здрави

Най-щастливи са хората в Дания и Швейцария, България е на едно от последните места, твърди холандски специалист.

здраве.bg

Щастието не може да ни лекува, но предпазва от заболявания и по този начин удължава живота – примерно с толкова, колкото и отказът от цигарите. До този извод са достигнали холандски специалисти от Университета на Ротердам, обобщили данните от над 30 предишни проучвания по темата.

“Досега бе известно, че щастливите хора живеят по-дълго, но не бе ясно дали усещането за щастие удължава живота или обратното – доброто здраве заедно с по-дългия живот увеличава и нивото на щастие”, се казва в статия, публикувана в Journal of Happiness Studies.

“Всички предишни изследвания се опитват да определят причинно-следствената връзка между здраве и щастие, като изхождат от здравословното състояние в началото на периода. Резултатите са очевидно противоречиви – едни показват, че щастието наистина удължава живота, други достигат до противоположния резултат”.

Според холандските учени, щастието не може да удължи живота на сериозно болния човек, но наистина има положително влияние върху здравия, т.е. пази здравето ни.

“Един от механизмите, който може да обясни този факт е свързан с това, че потиснатото настроение поражда стрес, който понижава имунитета. Освен това усещането за щастие често става мотив за по-здравословен начин на живот”, обяснява ръководителят на изследването проф. Верховен.

Той се занимава с изследването на взаимовръзката между щастието и здравето още от 60-те г. на миналия век и е разработил система за оценка на нивото на щастие както на отделния човек, така и на цели страни.

Създаденият от него сайт World Database of Happiness е публикуван рейтинг на “най-щастливите страни в света”. В него на първите места се нареждат Дания и Швейцария, а България е на едно от последните, заедно с Украйна и Армения, но след Русия, Ангола и Албания.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.