zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да преместим цикъла...Да преместим цикъла...

здраве.bg

Съдбата сякаш е решила за пореден път да си направи шега – менструалният ни цикъл съвпада с дългоочакваната отпуска. Но има начини той да бъде отложен без това да влияе негативно на здравето. От тях най-често се възползват спортистките, понякога артистките и жените-космонавти.

Първият е приемането на комбинирани орални контрацептиви (КОК), а вторият – приемът на прогестини или гестагени, които по принцип се назначават на жените при лечение на аменорея или ендометриоза.

Тези медикаменти могат да се купят свободно в аптеките, но в никакъв случай не бива да се приемат без консултация с гинеколог и ендокринолог. Те трябва да установят има ли проблеми със съсирването на кръвта, сърцето, съдовете и черния дроб. Възрастта (над 35 години) и пушенето също са рискови фактори за образуването на тромби.

Как с помощта на КОК се премества менструацията?

Оптималният вариант е когато вече приемате КОК. Ако таблетките са монофазни, просто не правете пауза и започнете следващата опаковка. Контрацептивният ефект се запазва.
Ако са трифазни от новата опаковка приемайте само таблетките от третата фаза, но тяхната ефективност ще бъде понижена и ще се нуждаете от допълнителни средства за защита.
Най-добре е за всичко това да се погрижите предварително и да започнете да пиете КОК минимум един цикъл преди предполагаемата манипулация.

Опасно ли е да се приемат КОК без прекъсване?

Абсолютно не. При жените, приемащи КОК по време на 7-дневната пауза, се появява менструалноподобно кръвотечение, а не истински цикъл. То възниква не поради естествените хормонални и физиологични изменения, а в резултат на рязкото намаляване на концентрацията на хормони в кръвта след изпиването на всички таблетки. Последните изследвания показват, че тези кръвотечения не са задължителни и КОК могат да се приемат без прекъсване в продължение на 60-80 дни.

Как действат прогестините?

Те обикновено се използват за удължаване на цикъла. Тяхното приемане започва 14 (минимум...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.