zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета според ЕГН-то



Диета според ЕГН-то

Защо диетата трябва да следва изискванията на всяка възраст.

здраве.bg

... количества в морските продукти, млякото, свинското и говеждото месо.

Тактиката: Ограничете мазнините, твърдите сирена, маслото, маргарина и готовите месни изделия. Не трябва да приемате повече от 50 г мазнини дневно. Идеално решение е средиземноморската диета - зеленчуци, риба, морски продукти, зърнени изделия, а за десерт – само плодове).

“Тайното оръжие”: ограничавайте се особено вечер. Въведете си пълна забрана на храненето след 19 часа.

И на 45 сме си добре

Всекидневието: диетата трябва да бъде насочена към поддържане на здравето и профилактика на заболяванията. Гладуването е противопоказно, тъй като най-често води до недостиг на калций и други микроелементи.

Възможните сривове: Обогатявайте менюто си с калций. Освен че е необходим за костите и нормалната работа на сърцето, той способства да отслабването, тъй като допринася за изгарянето на мазнините и не позволява съкращаването на мускулната маса. За предпочитане са натуралните млечни продукти. Включвайте в храната си повече ликопен – силен антиоксидант, който се съдържа най-вече в доматите. Недостигът на магнезий (проявява се под формата на мигрена, апатия, безсъние) опитайте да компенсирате с помощта на бадемите – 50-70 г дневно.

Тактиката: Храната, състояща се от растителни и млечни продукти, е призната за идеална за зрялата възраст. Овесените ядки трябва да присъстват на всяка трапеза.

“Тайното оръжие”: Можете да си правите разтоварващи дни – например с папая (2 кг дневно). Този плод способства за активното изгаряне на мазнините и за обогатяването на стомашно-чревния тракт с ферменти.

Във възрастта на мъдростта

С възрастта метаболизмът се забавя все повече. След 60-годишна възраст женският организъм се нуждае от 1500 калории дневно, а мускулната маса е 15% от общото тегло.

Основният принцип в храненето на тази възраст е: възможно най-малко мазнини (не повече от 40 г дневно), употреба на обезмаслени сирена и извара, растителни...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.